Misvak - Haşemi - (5 ADET)

65,00 ₺

- +

Açıklamalar

“Ümmetimin fesâda uğradığı bir zamanda bir sünnetimi ihya edene 100 şehîd sevâbı verilir” buyrulmaktadır. (Beyhâkî)

Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyet edildigine göre Resûlullâh (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Eğer ümmetime zorluk vermeyecek olsaydım her abdest aldıklarında misvak kullanmalarını emrederdim.” (Buhârî, Müslim)

Misvak; çöllerde yetişen: “Arak Ağacı”nın (Salvadora Persika) kök ve dallarından elde edilen güzel kokulu bir diş fırçasıdır. Misvakda, insan sağlığına faydalı 35 çeşit organik ve kimyasal madde bulunmaktadır. Misvak bitkisinin yaprakları kuvvet verici, ateş düşürücü ve yatıştırıcı, meyveleri ise gaz söktürücü ve idrar arttırıcı olarak kullanılır.

Ege Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, misvakın liflerinde baklava dilimi şeklinde anizotrop denilen prizmatik billur kristallerin varlığı tespit edilmiştir. Bunun dişlerin mekanik olarak temizlenmesinde tesiri büyüktür. Misvakın lifleri masif ve ölüdür. Bu yüzden içinde zararlı hiçbir mikro organizma gelişmez ve yaşayamaz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1986 ve 2000 yılında yayınladığı ağız hijyeni raporunda misvakın kullanılmasını teşvik etmiş, ağız hijyenine faydası olabileceğini ifade ederek misvak hakkında daha fazla araştırma yapılmasını öngörmüştür.

İsveç’te bulunan Karolinska Enstitüsünce yayınlanan araştırmaya göre misvakın diş plağını azaltmak ve diş eti iltihabını önlemekte normal diş fırçasından daha üstün olduğunu belirtilmiştir.

Amerika’da yayınlanan Journal of Periodontal Research (dişeti/diş cevresi hakkında araştırmalara yer veren) dergisi 2001 yılında yayınladığı 36. dergide Chicago Üniversitesi Diş bölümünden Profesör Christine Wu ve Norveç’te bulunan Bergen Üniversitesi’nden Diş Doktorları A. Darout ve N. Skaug’un misvak hakkında yaptıkları araştırmayı toplam 8 sayfa olarak yayınlamışlar, ve sonuç olarak misvakın ağız hijyenine faydalı olduğunu vurgulamıştır.

Misvak; kullanımı kolay, yan etkisi olmayan ve ağzı temizlemesinin yanı sıra vücûda pek çok faydası bulunan bir bitkidir. Yapılan araştırmalar, bu bitkinin geçmişte olduğu gibi bugün de alternatifsiz bir diş fırçası olma özelliğini koruduğunu göstermektedir.

Misvakın Kullanım Şekli;

Taze misvakın açık kahverengi olması tazeliğine işarettir. Doğrudan dişlere sürtmek sûretiyle kullanılır. Kuru misvak ise bir gün suda bekletilerek kullanılır. Misvakın ucu 24 saatte bir kesilmelidir.

Misvak kullanımı uygulamaya yeterli zaman ayrılırsa memnun edici sonuçlar ortaya çıkarır. En yaygın hata başka işlerle uğraşırken misvakı ağız içinde tutmak, çiğnemektir. Etkili bir temizlik için 5 dakika boyunca temizleme hareketlerine devam edilmelidir.43 Resûl-i Müctebâ (s.a.v.) Efendimiz: “Misvakı o kadar çok kullandım ki, dişetlerimi döktüreceğinden korktum.” buyurmuşlardır. (Mecmâ’uz-Zevâid)

Misvakın kalınlığı küçük parmak kalınlığında, uzunluğunun ise bir karış olması en iyisidir. Lifler yumuşadığında kesilir ve tekrar tekrar kullanılabilir. Misvakın sünnete uygun tutulması; misvakı sağ ele alıp küçük parmak altta, diğer üç parmağın üstte olacak şekilde ve misvakın başını başparmağa dayama suretiyle olur.

Misvaklanmak; dişlerin içini, dışını, üst ve alt kısımlarını, ön dişlerin köklerini ve diş aralarını ovuşturmakla gerçekleşir.

Hz. Peygamber (s.a.v.): “Suyu süzerek içiniz. Dişlerinizi enine misvaklayınız”buyurmuşlardır.  (Mecmâü’l Âdâb)

Misvakı Yanlış Kullanım Şekillerinden Sakınmalı!

Misvaklanma işini yatma halindeyken yapmamalıdır. Çünkü dalağının büyümesine sebeb olur.

Misvakı avucunun içine almamalı, zira basur hastalığına sebep olur.

Misvakı emmemelidir. Bu da körlüğe sebep olur.

Kullandıktan sonra misvakı yıkamalıdır. Aksi takdirde onunla şeytan misvaklanır. Misvakı yere yatırmayıp dikine koymalıdır